נהגים מקצועיים
מתוך כ-3 מיליון כלי רכב הנעים מדי שנה על כבישי ישראל, כ-17% מהם הם אינם כלי רכב פרטיים. אנחנו מדברים נכון לשנת 2017 על כ-320,000 משאיות, למעלה מ-20,000 מוניות, כ-35,000 אוטובוסים ומיניבוסים וכ-5,100 כלי רכב "מיוחדים".
במילים אחרות, מאות אלפי נהגים בישראל הם "נהגים מקצועיים" שנהיגה ורישיון נהיגה מהווים עבורם מקור פרנסה וכלי עבודה. כאשר נהגים מקצועיים אלה מתמודדים עם טענות בדבר עבירות תעבורה, לא מדובר בסוגיה פשוטה.
ראשית, נהגים מקצועיים נמצאים על הכביש שעות רבות במהלך היום, מה שמגדיל באופן ברור את הסיכוי מבחינתם לביצוע עבירות תנועה או להיות מעורבים בתאונות דרכים. לא אחת, הם עלולים לצבור עבירות תנועה "קטנות" רבות (כמו למשל, מהירות מופרזת ברמת ברירת משפט או שימוש בטלפון סלולרי בזמן נהיגה), וכאשר הם עומדים לדין תעבורתי, אפילו אם מדובר על נהגים נורמטיביים והגונים, הם "סוחבים על גבם" עבר תעבורתי מכביד. דבר שיש לו השלכות הרות משקל על סיכויי ההרשעה וגזר הדין.
שנית, ישנם חוקי תעבורה ספציפיים החלים על נהגים מקצועיים כאשר דוגמה בולטת לכך היא עבירת הנהיגה בשכרות האוסרת על נהג מקצועי לשתות אפילו כוסית אחת בטרם הוא עולה על ההגה. כמו כן, נהגים מקצועיים נדרשים לעמוד בחוקים ותקנות ספציפיים הנוגעים לעבודתם. למשל, נהגי משאיות מוגבלים בשעות עבודה ומנוחה, אינם רשאים לשנע מטען חורג , וחלות עליהם הוראות מיוחדות לגבי כניסה לצומת מהנתיב הימני ביותר, עקיפת רכב עוקף ועוד.. מיותר לציין כי ברוב העבירות ישנן נקודות חובה וצבירה של 36 נקודות לדוגמא, מחייבת פסילה של שלושה חודשים ע"י משרד הרישוי, ובנוסף מבחן עיוני נוסף.
שלישית, וחשוב מכל, רישיון הנהיגה של הנהג המקצועי הוא מקור פרנסתו. כל פגיעה ברישיון הנהיגה, ותהיה זו פסילה מנהלית "קצרצרה", מהווה מיד פגיעה במתת לחמו ומשפיעה על חייו ועל חיי משפחתו.
ההיבטים הללו הם רק מעט המחזיק את המרובה. נהג מקצועי שחשוד בביצוע עבירות תנועה חייב לפנות בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי. מומלץ לפעול במהירות גם כאשר מדובר על עבירות "קטנות" לכאורה וכמובן שאין מנוס מקבלת ייעוץ במקרים מורכבים. עורך דין לתעבורה המתמחה בייצוג נהגים מקצועיים צריך אפוא להבין היטב את המשמעות שמקופלת מאחורי ההליך התעבורתי לגבי החשוד/הנאשם ואת ההשלכות שעלולות להיות לדברים מבחינת רישיון הנהיגה שלו ויכולתו להמשיך להתפרנס בכבוד.
נהיגה מקצועית כשיקול במשפט התעבורה
כאשר מונח לפתחו של בית המשפט לתעבורה עניינו של נהג מקצועי, יש לכך משקל רב הן לגבי הכרעת הדין והן לגבי גזר הדין. בגזרי דין רבים הנוגעים לנהגים מקצועיים ניתן לראות בבירור שבתי המשפט מתייחסים לסוגיית הנהיגה המקצועית כאחד מהשיקולים.
אולם, לעולם לא יהיה זה השיקול היחיד. בדומה לכל משפט תעבורה, גם כאן בתי המשפט מתייחסים למכלול הפרמטרים לרבות נסיבות ביצוע העבירה, תוצאות העבירה, חומרת העבירה, עבר תעבורתי (תוך התייחסות לכך שמדובר על נהג מקצועי), התנהלות הנהג לאחר העבירה, הודאה באשמה (וחרטה) וכדומה.
ייצוג נהגים מקצועיים על ידי עורך דין לתעבורה
משרד עורכי דין משה סער מתמחה בדיני תעבורה ובעל ניסיון עשיר בייצוג נהגים מקצועיים לרבות נהגי משאיות, נהגי מוניות, נהגי אוטובוסים, נהגי הסעות, נהגי רכבים הנדסיים ועוד.
אנו מבינים היטב ולעומק את המורכבות של התיקים הנ"ל ואת המאפיינים שמבדילים נהגים מקצועיים מנהגים פרטיים, ואנו יודעים ע"י ניתוח הראיות שיש למשטרה בדו"ח , לשנות את סעיפי האישום ולהסיר את נקודות החובה .
עו"ד משה סער, מייסד המשרד, שירת במשך שנים ארוכות במשטרת ישראל וכיהן בין השאר כמדריך בבית הספר לשוטרי ומתנדבי משטרת התנועה. תודות לכך, המשרד פועל מתוך היכרות עם דיני התעבורה משני צדי המתרס.